Uutisarkisto

« Tillbaka

Sibarecordsin uusi julkaisu tuo harmonikan kirkkoon

SibaRecordsin tulevalla uutuusjulkaisulla Missa Brevis (SACD-1009) kuullaan Matti Rantasen harmonikkatulkintoja muun muassa Haydnin ja Mozartin musiikista Nummen kirkossa nauhoitettuna. Levyn keskipisteenä soi Kaj-Erik Gustafssonin Missa Brevis, maailman ensimmäinen harmonikalle sävelletty messu.

Suomalaisessa musiikkimaisemassa 1800-luvulla pienet 1- ja 2-riviset harmonikat olivat sivistyneistölle ja kirkollisille piireille "pirun keuhkoja" ja "synnin pussipelejä". Pienet harmonikat soivat siellä missä nuoriso kokoontui silta- tai latotansseihin pitämään hauskaa, seurustelemaan ja huvittelemaan. Vaikka harmonikat kehittyivät soinnillisesti ja niillä alettiin soittaa myös konserttimusiikin sovituksia, vasta 1970-luvulla seurakunnat alkoivat hyväksyä laajamittaisesti myös harmonikansoittajia konsertoimaan kirkkoihin. Kirkko akustisena tilana onkin useimmiten harmonikalle, aikamme miniatyyriuruille lähes ideaali konsertointipaikka.

Rantasen harmonikka soi menneisyyden ennakkoluulojen varjosta nousseena suorastaan kristillisen kauniisti. Levy on äänitetty Nummen kirkossa Nummi-Pusulassa, joten albumille on saatu taltioitua mahdollisimman autenttinen äänimaailma.

- Vuosikymmeniä kirkoissa konsertoineena aloin pohtia harmonikan mahdollisuuksia myös "puhtaan" hengellisen musiikin välittäjänä. Ilokseni säveltäjät Kaj-Erik Gustafsson ja Petri Makkonen ryhtyivät työhön. Keskeiseksi teokseksi tälle levylle muodostui itsestään selvästi Kaj-Erik Gustafssonin Missa Brevis, maailman ensimmäinen messu harmonikalle, Rantanen kertoo. Edellä mainittujen säveltäjien lisäksi levy sisältää musiikkia mm. Haydnilta ja Mozartilta. Vierailevana taiteilijana levyllä esiintyy yksi Suomen arvostetuimmista sellisteistä, Marko Ylönen.

Missa Brevis ilmestyy 13.9.2012. Levyä myydään kaikissa hyvin varustetuissa levy- ja musiikkikaupoissa. SibaRecordsin julkaisuilla on maailmanlaajuinen jakelu Naxoksen kautta.