Konsertorgel

Orgeln är det största av alla instrument, och brukar kallas instrumentens drottning. Tonen frambringas med hjälp av pipor. Dess plats är i kyrkan och i gudstjänsten (men även stora konsertsalar brukar ha ett instrument för konsertbruk), och på 1200-talet prisade Tomas av Aquino orgeln för att "den lyfter själarna mot höjden".

Konstruktion

Orgeln består i sina huvuddelar av a.pipverk, b.luftverk och c.regerverk med spelbord. Orgeln är innesluten i orgelhuset, med undantag för spelbordet.

A.Pipverk

Pipverket har två sorters pipor, labialpipor och tungpipor, de förstnämnda av trä eller metall, de sistnämnda alltid av metall.

I labialpipan är det pipkroppens längd som bestämmer tonhöjden, hos tungpipan är det tungans tjocklek och längd. Tonhöjden anges i fot (tonen C får man i en pipa av 8 fots längd, 16 fot är då en dubbelt så lång pipa och ger därmed en ton som ligger en oktav djupare).

Orgelns piptyper

Orgelns piptyper

B.Luftverk

I luftverket finns bälgar, luftlådor och luftkanaler. Efter att först ha haft handdrivna pumpar fick man på 1100-talet trampade bälgar. I dag sköts lufttillförseln av elektriska fläktar.

C.Regerverk

Regerverket består av spelbord med 1-5 klaviaturer (manualer), en klaviatur för fötterna (pedal) samt registerandrag. Med registers hjälp kopplar man till och från de olika stämmorna. Det finns också koppel, kombinationer och svällare. Ett koppel gör att fler pipor ljuder än de som hör till den nertryckta tangenten, kombinationen kopplar in eller ur hela grupper av register (det finns fasta och fria kombinationer). Svällaren reglerar ljudstyrkan och sköts med foten.

Prospekt

Orgelns fasad, prospektet, brukar utsmyckas efter tidens smak. En orgel byggd på 1980-talet för ett konserthus skiljer sig avsevärt från t.ex. en barockorgel.

Orgel

Orgel

Från cirkus till kyrka

Den första orgeln kallades vattenorgel och konstruerades på 200-talet f.Kr. i Alexandria (luftlådan fick tryckluft genom en vattenpump). Så småningom kom bälgen att ersätta vattenpumpen, och orgeln blev ett populärt heminstrument. Dock var det främst ett instrument för fest och prakt - det användes vid processioner, på cirkus och vid gladiatorspel.

Kyrkans motstånd mot det världsliga instrumentet bröts först under 900-talet, då orglar började byggas runt om i västvärlden. Mest berömd från denna tid är orgeln i Winchester i England: den hade 40 tangenter, 400 pipor, 26 bälgar och fordrade p.g.a. spelbordets storlek och bredd två organister!